Praat jij regelmatig tegen jezelf?

Praat jij regelmatig tegen jezelf?
Geen zorgen, je bent niet gek, maar geniaal

Veel mensen herkennen het vast. Je werkt veel alleen thuis, waar niemand anders is om tegen te praten dan jezelf, je laptopscherm en wellicht een harig metgezel. Waar anderen de hele dag zitten te kletsen met collega’s op kantoor begin jij inmiddels aardig wat opmerkingen, grapjes en soms zelf hele verhalen tegen jezelf op te hangen. Niet alleen wanneer je thuis zit te werken, maar ook als je even naar de bakker loopt voor een broodje zeg je hardop tegen jezelf dat je toch echt weer terug moet om die deadline te halen. In je ooghoeken zie je andere klanten naar je kijken alsof je gek bent geworden. Maar geen zorgen want mensen die in zichzelf praten zijn niet gek, maar geniaal. Ha!

Het maakt je hersenen actief

Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben onderzoek gedaan naar het praten tegen onszelf en hieruit blijkt dat je hersenen effectiever werken als je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt. Als je naar iets op zoek bent helpt het om de naam van het voorwerp hardop te verwoorden. Op die manier activeer je de visuele eigenschappen van je hersenen, die je vervolgens helpen het object te vinden.

Het prikkelt je geheugen

Naast een object vinden omdat je je hersenen activeert bij het hardop uitspreken, kun je ook onthouden waar een voorwerp is. Hoe vaak zijn we niet iets kwijt, omdat je niet meer kunt herinneren waar je het hebt neergelegd? Als je bewust het object, zoals je sleutels, ergens legt en voor jezelf hardop uitspreekt dat ze vanaf nu op het kastje in de gang liggen maak je een notitie in je geheugen. Hierdoor kun je later beter herinneren waar het is.

Het helpt je focussen

Praten tegen jezelf helpt om je te concentreren, afleidingen te negeren en het houdt je rustig. Als je in een overweldigende situatie zit kun je met jezelf stap voor stap door het proces heen lopen en hierdoor lijkt het minder ingewikkeld. Als je hardop dingen uitspreekt wordt het allemaal een stuk logischer en meer begrijpelijk. Kleine kinderen doen dit bijvoorbeeld als ze iets leren. Ze vertellen hardop wat ze moeten doen en zo zijn ze gefocust op welke stappen ze moeten zetten. Door situaties hardop te bespreken blijven je gedachten erbij en word je niet afgeleid door andere dingen om je heen.

Het helpt je problemen oplossen

Ook helpt praten tegen jezelf bij het oplossen van een probleem. Praten tegen een ander lucht op, waarom dan ook niet tegen jezelf? Door hardop het probleem te analyseren zet je alles op een rijtje en het helpt je om een afweging te maken over de aanpak. Je kunt de opties met jezelf doorlopen en vaak realiseer je je al snel genoeg welke mogelijkheid de meeste voordelen heeft.

Het helpt jezelf motiveren

Als je een presentatie of speech moet geven is het heel hulpvol om dit allereerst hardop tegen jezelf te doen. Zo oefen je de manier waarop je praat, je publiek gaat aankijken en je komt erachter met welke delen je nog moeite hebt. Ook een peptalk aan jezelf geven is nuttiger als je dit hardop doet, dan in je gedachten. “Je kunt het”. Voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen is daarnaast heel goed om af en toe hoorbaar een complimentje aan jezelf te geven terwijl je bijvoorbeeld in de spiegel kijkt.

Praat jij regelmatig tegen jezelf? Lekker blijven doen, want het maakt je efficiënter, intelligenter en het motiveert je.

Daniel Swigley & Gary Lupya

Share this: